2015. márc. 4.

Csendességeink 2.

2014. szeptember 25.

Harag kezelése
A napokban nagyon sokat sírt a lánykám, próbára tette a türelmemet. Sajnos, többször elbuktam, haragos lettem.
A hittanórán Kain és Ábel történetét tanítottam. Jól példázza a harag természetét a leírás.
1Azután Ádám a feleségével, Évával hált, aki terhes lett, megszülte Kaint, és azt mondta: Fiút kaptam az ÚRtól. 2Majd újból szült: annak testvérét, Ábelt. Ábel juhpásztor lett, Kain pedig földművelő. 3Egy idő múlva Kain áldozatot vitt az ÚRnak, a föld gyümölcséből. 4Ábel is vitt az elsőszülött bárányokból, a kövérjükből. Az ÚR rátekintett Ábelra és áldozatára, 5de Kainra és áldozatára nem tekintett. Emiatt Kain nagy haragra gerjedt, és lehorgasztotta a fejét. 6Ekkor azt kérdezte Kaintól az ÚR: Miért gerjedtél haragra, és miért horgasztod le a fejed? 7Hiszen ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz. Ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta. 8Egyszer azt mondta Kain a testvérének, Ábelnak: Menjünk ki a mezőre! Amikor a mezőn voltak, rátámadt Kain a testvérére, Ábelra, és meggyilkolta. 9Akkor az ÚR ezt mondta Kainnak: Hol van Ábel, a testvéred? Kain ezt felelte: Nem tudom! Talán őrzője vagyok én a testvéremnek? 10De az ÚR így szólt: Mit tettél? Testvéred kiontott vére kiált hozzám a földről. 11Most azért légy átkozott, kitaszítva arról a földről, amely megnyitotta a száját, hogy befogadja testvéred kiontott vérét a kezedből. 12Ha a földet műveled, nem adja többé neked termőerejét. Bujdosó és kóborló leszel a földön. (1. Mózes 4. rész)

Kain megsértődött. A harag azonnal megszületett a szívében. Milyen gyorsan életre kel ez az érzés az emberi szívben! A harag egy reakció a "nem tetszik" helyzetekre. A kérdés csak az, hogy mit kezdünk vele.
Isten belelátott Kain szívébe. Látta a sértettséget, és ismerve az indulat erejét, természetét azonnal figyelmeztette őt. (Ha a haragot melengetjük, akkor gyűlik, gyűlik, és végül öl. Gyűl-ölet.)
"...a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta."
De Kain nem uralkodott a szívében gyökeret vert bűn fölött, így hamarosan bekövetkezett a tragédia.

1. Mi lett volna a helyes reakció?
Kimondani, megfogalmazni a problémát. A megbocsátás az az eszköz, amely el tudja oltani a harag tüzes erejét.
26Ám haragudjatok, de ne vétkezzetek: a nap le ne menjen a ti haragotokon; ... (Efézus 4. rész)
...bocsássatok meg egymásnak, ahogy Isten is megbocsátott nektek Krisztusban. (Efézus 4, 32.)
Őszintén megbocsátani csak az tud, aki átélte személyesen is Isten bocsánatát.

2. Van-e olyan személy az életedben, akire haragszol, akinek nem tudsz megbocsátani?
Férj, feleség, régi barát, munkatárs, szomszéd, szülő, testvér, gyermek,...?

Isten most arra kér, hogy bocsássatok meg egymásnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése