2012. okt. 28.

Első lecke

Első leckénk részben ismétlés, részben új anyag lesz. 
A sablont össze kell illeszteni, kb. A/4-es méretű mintát ad ki.




Neszesszer (Hidasiné Felber Irén nyomán)

Egy kis ismétlés! Régen találkoztunk, így felelevenítünk néhány eddig már elsajátított ismeretet.

Szabjuk ki a sablon alapján az alapanyagokat! (Ne felejtsük el, hogy külső és belső oldala is lesz a neszesszernek, ill. flíz is fogja bélelni! Bár az utóbbit elhagyhatjuk, ha kellő tartása van az anyagunknak.) A darabjaira vágott sablonjainkhoz mindig mérjünk fel 0,5 cm-es varrásszélt! A minta jobb és bal oldalán levő anyagoknál a mintához közeleső résznél 1-1 cm-rel legyen nagyobb!



Gépi papírtechnikával állítsuk össze a díszítő motívumot! (Ibolyával már tanultuk a technikát, most segítség híján szánj egy kis időt a megértésre, hogy egyedül is boldogulj vele!)

Egy selyempapírra vagy vetexre rajzold rá a motívumot! Vágj 5×5 cm-es darabokat! A szélekhez 3×9 cm-es csíkokat! (Színben összeillő színvilágra törekedjünk.)



A kezdőmintát az 1-es számhoz illesztjük (színével felfele). (Nem kell körbevarrni, a több elem fogja rögzíteni. A kettes számot megkeressük. A következő darabot a kezdőmintára helyezzük (színével lefele), és végigvarrjuk a túloldalon a kezdőmintához eső oldalát a kettes mezőnek. (Gondold végig, ha a varrás mentén kihajtod, le fogja fedni a kettes mezőt?) Így folytatjuk, míg végig nem érünk a számozásokkal.
A varrásoknál a kezdésnél és zárásnál is oda- vissza varrunk. A varrás vonala mentén 0,5 cm- esre vágjuk az összevarrt elemeket, mert a végén átláthatatlanná válik a munkánk, és túl vaskos lesz.
(Tipp: Ezt a gépi papírtechnikát kihagyhatod, helyére a sablonnal azonos színes, mintás anyagot is varrhatsz.)










Ha készen van a neszesszer dísze, akkor összevarrhatjuk a külső, színes oldal elemeit. (Számíthatunk egy kis elcsúszásra:)



Jön a szendvics készítés.
Színével lefele a belső oldal, majd a flíz, végül színével felfele a díszes külső. Gombostűzés után a bejelölt körvonalon kívül varrjuk körbe a réteget. Ez megkönnyíti a ferdepántozást.
(Tipp: ha még nem mered bevállalni a ferdepántozást, akkor a következő sorrendben készítsd el a szendvicsedet: flíz, rá színével összefordítva a külső és belső réteg. Körbevarrod, rést hagyva a kifordításhoz. A kifordított munkádat egy szegővarrással zárhatod le!)



Felesleges végből lehet kicsit csinosítgatni.


3,5 cm-es szélességgel vágjunk csíkot a körbeszegéshez!
A belső oldalon indulva a ferdepántot, színével lefele fordítva, varrjuk körbe talpszélességgel. (Indulásnál hajtsuk vissza egy kicsit az anyagot!) 
Mikor a kör zárul, egy kicsit engedjük túlérni a csíkot az indulási ponttól. Ezt a a találkozási pontot összevarrva szebbé tehetjük.



A külső oldalára átfordítjuk az alkotásunkat. A ferdepántot felében visszahajtva újból levarrjuk, lehetőleg szélen tartva a tűt! Hű, ezzel is megvagyunk. Ne ess kétségbe, ha ez még nem lesz a legszebb, egy kis gyakorlás elengedhetetlen!


Hajtsuk félbe a kész munkánkat mintájával befelé! Az íves részei varrjuk össze a két oldalt a ferdepántozástól néhány mm-rel beljebb!



Megtalpaljuk a kis szütyőt. Ez már ismerős technika lesz!! Elcsípjük a neszesszer csücskét (alján), majd egy egyenlő szárú háromszöget kiadva, le is varrjuk mindkét oldalon!



Kifordítva beleöltjük a cipzárt! (25 cm-est vegyél! A helyi papír- írószerben is kaphatsz különböző méretben.)

Egy kis díszöltéssel, gyöngyökkel díszíthetjük a munkánkat. (Quilt cérna híján, sima varrócérnával jártam körbe a mintát.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése