Konyhaművészet

Ha van olyan bevált recepted, amelyet szívesen közreadnál, akkor küldd el a megjegyzés rovaton keresztül!

Mézes puszedli (olcsó, egyszerű és finom)
20 dkg cukor
2 ek.  méz
1 teáskanál szódabikarbóna (szerintem kevesebb is elég)
2 egész tojás
kevés fahéj és szegfűszeg (mézes sütemények kapható fűszerkeverék még finomabb:)
30 dkg liszt
(kb. 2 tepsit tesz ki ez a mennyiség)

Az összetevőket jól összegyúrjuk, majd golyóbisokat formázva és lapítva beletesszük a kikent tepsibe. Negyed dióval, mogyoróval, de színes cukordarával is díszíthetjük. (Gyermekekkel is könnyen elkészíthető) Hamar világos barnára sül. Puha marad napok múlva is.
Ünnepekre is gyorsan elkészíthető.

A kép azért homályos, mert nem volt időm fotózgatni, hiszen őrt kellett állnom a finom sütimassza és dekorációja felett. Mikor nem figyeltem, a gyerkőcök szájába tévedt a sütnivaló:)

Házi nutella, vagyis mogyorókrém
6 kocka margarin (250 g-os)
1 cs. (500g) darált mogyoró
1 tubus (150ml) sűrített tej
1 kg cukor
fél doboz kakaópor

Elkészítése:
A margarint megolvasztjuk, beletéve a cukrot is felmelegítjük mindaddig, míg cseppfolyóssá nem válik. Aztán belekeverjük a többi adalékot, vigyázva, hogy le ne kapjon.

Miután a levegőn lassan kezd kihűlni, felkeverve edényekbe öntjük.

Hűtőben tároljuk.
(Ha kisebb mennyiségben szeretnéd elkészíteni, értelemszerűen oszd le az arányokat! )

Recept készítője: Karikó Kadosa

Pitypang méz
Mi is kipróbáltuk, és bejött, nagyon finooooom!

4 marék virágfejet (nem árt, ha több:) mosdatlanul 1 l vízbe tegyünk fel főni! Majd 1 nap pihenő következik. (Nálunk 1 hétre sikeredett, de elállt a hűtőben, és talán még finomabb is lett:)
Átszűrve (virágot kinyomkodva) 1 kg cukorral és 1 citrom levél tegyük fel főni! (Lehetőleg ne nagy lángon zubogtassuk!)  Addig főzzük, míg el nem éri a mézsűrűséget! (Ezt egy hideg tányéron kihűlt kóstolón tesztelheted.) Kb. 2 óra főzési idő szükséges.

Csokis Keksz (nagyon finom)
Hozzávalók (kb. 20 db tallérhoz):
  • 15 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg puha vaj (vagy Rama)
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
Elkészítés:
A lisztet, kakaóport szűrőn át tálba szitálom, hozzáadom a szódabikarbónát, fahéjat, szegfűszeget. Késsel apróra darabolom a csokoládét és azt is hozzáadom.
Egy másik tálban habosra keverem a tojást a cukorral, majd hozzákeverem a puha vajat (margarint). Az így elkészült masszát hozzáadom a csoki darabos liszthez. Ezután golyókat formálok belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Fontos, hogy a kis halmok között elég nagy távolság legyen, hogy legyen helyük megnőni.
200C-os sütőben (gázsütőnél 6-os fokozat) kb. 10-15 percig sülnek.
A sütőpapírról könnyebb levenni őket, ha megvárjuk, amíg kihűlnek. (Nyíri Annától)

3 megjegyzés:

  1. Kókuszos kenyér
    (jövő hétvégén ezt viszem)
    240g margarint,250g cukorral keverjünk ki. 1 vaniliás cukrot, 4 tojást, 50g kókuszt, citromhéjat keverjünk hozzá.
    110g keményítőt vegyítsünk bele, 1 cs. sütőporral a 360g lisztbe. Lassanként add hozzá a lisztet és a 150 ml tejet a keverékhez.
    Kalácssütő formát kend ki margarinnal és mehet bele a tészta.
    170fokon előmelegített sütőben 55-60 p' sütni.
    (Rácsra kifordítani.)
    Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
  2. Mézes recept (jól bevált és puha marad)

    25 dkg mézet felmelegítünk és megolvasztunk benne 10 dkg vajat. Hozzáadunk 10 dkg cukrot, 1 tojást, 1kk. szódabikarbónát és 50 dkg lisztet.
    A tésztát este kavarjuk ki és másnap fél cm-re kinyújtjuk és szaggatjuk. Tojássárgájával kenjük le.
    160 fokon 5-6 percig sütjük.

    Diós angyalkák

    Hozzávalók: 30 dkg liszt, fél tk. sütőpor, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája ,1 reszelt citrom héja, 1 cs. vaniliás cukor
    A kenéshez és szóráshoz: 1 tojás fehérje, 8 dkg darált dió, 8 dkg kristálycukor

    A lisztet a sütőporral tálba - vajat reszelőn lereszeljük- összemorzsoljuk a liszttel. Porcukrot, tojássárgáját, vaniliás cukrot, reszelt citromhéjat összegyúrjuk és cipót formálunk belőle. Fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
    Lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és szaggatjuk.
    Tojásfehérjével megkenjük és a cukorral elkevert darált dióba forgatjuk.
    Sütőpapíros tepsin kellő távolságban 200 fokon 10-12 percig aranyszínűre sütjük.

    Csokitorta liszt nélkül

    Hozzávalók: 12 dkg csokoládé, 7 dkg vaj, 3 tojás, 1/2 cs. sütőpor, reszelt narancshéj.
    Elkészítés: A vajat és a csokoládét felolvasszuk vízfürdőn. Közben a tojássárgáját a sütőporral elkeverjük, beleteszünk 1 narancs héját.A fehérjét habbá verjük. A langyosra hült vajas csokit belekeverjük a sárgájába,a fehérjéből 1 kan. erősen elkeverjük. Aztán a többit óvatosan beleforgatjuk.
    18 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral bélelni,beleöntjük a tésztát.
    180 fokon előmelegített sütőben sütjük.

    VálaszTörlés
  3. NANUK SZELET

    30 dkg porcukrot, 4 tojássárgáját, 10 kanál vizet jól kikeverünk. Teszünk bele 10 dkg darált diót, 20 dkg lisztet, 1 sütőport, 4 tojás felvert habját.
    Megsütjük.
    Krém:
    Fél liter tejet, 2 cs. vanilin cukrot, 5 kanál búzadarát megfőzünk és addig keverjük míg ki nem hűl.
    Közben kikeverünk 25 dkg porcukrot, 25 dkg vajat, 10 dkg diót.
    A főzött krémmel össze keverjük és a tészta tetejére kenjük.
    A tetejére csokimázt teszünk.

    ( Ha dió helyett diópótlót használtok akkor kevesebb cukor kell! Mivel a diópótlók cukrozottak már.
    Csokireszeléket vagy vagy csokidarát is lehet tenni a csokimáz helyet -én is azt szoktam.)

    VálaszTörlés