2011. nov. 29.

12 tele kosár

A kosárkészítés adta a témaválasztás ötletét is.
Téma, ige: 5000 ember megvendégelése (Máté 14, 13-21.)

Jézust mindig nagy tömegek vették körül. A sokaságban voltak kíváncsiskodók, örökös kritizálók, és éhes emberek is. Ne csak korgó gyomrú emberekre tessék gondolni! Bizony, a lélek is lehet kitikkadva. Elepedhet jó szóért, megbecsülésért, szeretetért, megértésért. A betegség súlyát hordozó test is elfáradhat, a lélek is belegémbered a fájdalomba. A hétköznap gondjai is leszívják a lelki erőt. A szégyenletes múltat és jelent takargató lélek is kiaszottá válhat.
„Boldogok a lelki szegények, mert övék a Mennyek országa... Boldogok, akik éheznek, mert ők megelégíttetnek.” (Máté 5, 3.6.)- mondja Jézus a hegyi beszédében. Nem kell szégyelld, ha éhes vagy!
Jézus éppen elvonulni készült, vágyott egy kis magányra, hogy újra erőt merítsen. „Amikor meghallotta ezt a sokaság, utána ment gyalog a városokból.” Biztos láttatok már televízióban olyan helyeket, ahol az élelem és ivóvíz hiánya miatt segélyeket osztanak. Egy megneszeli, máris tömeggé duzzad az érdeklődők sora. Egymás kezéből kitépve, dulakodva próbálnak az élelem forrásához jutni.
Számukra Jézus ehhez hasonló szomjoltó forrás volt. („Aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.”- mondja Jézus egy szomjazó asszonynak Samáriában.)
Megszánta Jézus a tömeget, gyógyította, tanítgatta őket. Nagyon eltelt az idő. A nép egész nap nem evett. A tanítványok azt tanácsolták Jézusnak, hogy bocsássa el a sokaságot, hogy élelmet tudjanak szerezni maguknak.
- „Ti adjatok nekik enni!”
- „Nincs itt egyebünk, csak 5 kenyerünk és 2 halunk.”
Jézus nem kicsinyelte le a meglevőt, hanem megköszönte az Atyának és a tanítványokra bízta a kiosztást.
„Miután valamennyien ettek és jóllaktak, összeszedték a maradék darabokat (Jézus sem pocsékolt) 12 tele kosárral... 5000 férfi volt, az asszonyokat és a gyermekeket nem számítva.”
Nyilvánvaló csoda történt. Jézus megtehette, mert Isten Fia volt. Jézus nem bagatellizálta el az éhség kérdését, a gyomor szükségét. Ő tudta, hogy szükség van a kenyérre, hiszen maga is testet öltve ízlelt bele az emberi lét nehézségeibe. Ezért kaptunk ígéretet a következőkre:
„Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk?- vagy: Mit igyunk?- vagy: Mit öltsünk magunkra? … a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre.
DE keressétek először az Ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” (Máté 6, 31-33.)
Jézus tudja, hogy „nem csak kenyérrel él az ember...” A tudományok is megegyeznek abban, az ember több, mint anyag, van lelke is.
A kérdés csak az, hogy mivel elégítjük meg lelkünk mardosó éhségét. Televízió válogatatlan műsorai, ValóVilág gusztustalan, botrányos műsorai, magazinok, romantikától csepegő regények vannak az étlapon (amely álomvilágában minden békés és jó)? Vagy az alkohol bódító italával próbálod enyhíteni a lélek ürességét? De egy szenvedéllyé váló hobby is lehet menekülési módszer.
Pascal így fogalmazott: „Minden ember lelke mélyén egy Isten alakú űr van.” Ezt kitölteni csak maga Isten tudja. De Ő tudja.
Jézus így fejezte be a mondatot: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden Igével, amely Isten szájából származik.” Ez nem egyéb, mint maga a Biblia. A Szentírás olvasása igazi megelégedést tud nyújtani a léleknek. Hiszen a „teljes Írás Istentől ihletett (=származik), és hasznos a tanításra. (2. Tim. 3, 16.)
Ezért kínáljuk mi is ezeket a lelki dolgokat, mert ezek hasznosságáról meggyőződtünk.
Szeretném, ha az itt készülő kosaraitok, nem csak szaloncukrokkal, egyéb csemegékkel telnének meg, hanem minden lelki jóval.
A kis kosárkákra írt Ige szeretném, ha ezekre a gondolatokra emlékeztetne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése