2014. febr. 17.

A szeretet képes felejteni

"A szeretet nem rója fel a rosszat."

Milyen Isten szeretete hozzánk? 

23Hiszen nem kívánom én a bűnös ember halálát - így szól az én Uram, az ÚR -, hanem azt, hogy megtérjen útjáról, és éljen. (Ezékiel 18.)

9Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. (1. János 1.)

 9Nem perel mindvégig, nem tart haragja örökké. 10Nem vétkeink szerint bánik velünk, nem bűneink szerint fizet nekünk. 11Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy a szeretete az istenfélők iránt. 12Amilyen messze van napkelet napnyugattól, olyan messzire veti el vétkeinket. 13Amilyen irgalmas az apa fiaihoz, olyan irgalmas az ÚR az istenfélőkhöz. 14Hiszen tudja, hogyan formált, emlékszik rá, hogy porból lettünk. (Zsoltárok 103.)

Ha Isten gyakorolja a megbocsátást, akkor végleg eltörli bűneinket, nem emlegeti fel később az elrendezett múltat, egy rossz pillanatunkban nem rángatja elő és dörgöli ismét az orrunk alá.

Péter életpéldája gyönyörűen ábrázolja ki ezt az isteni helyreállító munkát.
Péter háromszor tagadta meg Mesterét a főpap udvarában.

74Akkor átkozódni és esküdözni kezdett: „Nem ismerem azt az embert.” És nyomban megszólalt a kakas. (Máté  26.)

Átkozódva és esküdözve tagadta meg Krisztust Péter. A történet nem itt ér véget. Jézus újra felveszi a beszéd fonalát Péterrel, nem írja le, nem veszi semmibe, nem zárja le a vele kapcsolatos terveit.


17Harmadszor is szólt hozzá: „Simon, Jóna fia, szeretsz-e engem?” Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte tőle: szeretsz-e engem? Ezért ezt mondta neki: „Uram, te mindent tudsz; te tudod, hogy szeretlek téged.” Jézus ezt mondta neki: „Legeltesd az én juhaimat! 18Bizony, bizony, mondom néked: amikor fiatalabb voltál, felövezted magadat, és oda mentél, ahova akartál; de amikor megöregszel, kinyújtod a kezedet, más övez fel téged, és oda visz, ahova nem akarod.” 19Ezt azért mondta, hogy jelezze: milyen halállal dicsőíti meg majd Istent. Miután ezt mondta, így szólt hozzá: „Kövess engem!” (János 21.)

Jézus nem fordul el sértetten a hűtlen tanítványától, hanem egy hatalmas, még kibontakozásban levő terv részleteit látja. Látja Pétert, amint hű hitvallóként tesz bizonyságot, vállal börtönt, botütést és mártírhalált. 

Ki az, aki örökké vádol?
A Vádló, a Megbocsátó Isten ellensége folyamatosan emlékeztet, kételyeket támaszt Isten megbocsátását illetően. Lelkiismeretfurdalással gyötör, nyugtalanná tesz a lerendezett bűnökkel szemben is.

És te, kinek a példáját akarod követni?
Tudsz-e megbocsátani, fátylat borítani a vétekre, hogy a másik újat kezdhessen, változhasson?
Vagy mindig emlékeztetsz, belebetonozva embertársadat a bűneibe?
Hányszor hagyja el a szánkat:"Te mindig kiabálsz!"
Tényleg mindig?
A "mindig és a soha" szavak hamis vádakhoz vezetnek.
A vádak helyett biztassuk a másikat!

Egy gyakorlati életpéldát néztünk meg, amelyet te is megtekinthetsz itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése