2013. ápr. 25.

Mire tanítanak a blokkok?

Három titok quilt-et készítettünk el az elmúlt foglalkozások során. Bohóc a dobozban, szélforgó és a farmer lánya blokkjával ismerkedtünk meg.

A 3 blokknak van lelki üzenete is a számunkra.
Az elmúlt alkalmakon többször szóba került az Ördög munkája. Az Ő célja, hogy kifossza az embert, elvegye emberi méltóságát, majd bohócot csináljon belőle, amin aztán röhöghet. (Bohóc a dobozban)
Egy olyan történet jött elém, amelyet már érintettünk, de még nem néztünk meg tüzetesebben.

Márk 5. részből
1Azután elmentek a tenger túlsó partjára, a gadaraiak földjére. 2Amikor kiszállt a hajóból, egyszer csak szembejött vele a sírboltok közül egy tisztátalan lélektől megszállott ember, 3akinek a sírboltokban volt a lakása, és akit már lánccal sem tudott megkötözni senki. 4Mert már sokszor meg volt kötözve bilincsekkel és láncokkal, de szétszaggatta a láncokat, a bilincseket pedig összetörte, úgyhogy senki sem tudta megfékezni. 5Éjjel-nappal mindig a sírokban és a hegyek között tartózkodott, kiáltozott és kővel vagdosta magát. 6Amikor távolról meglátta Jézust, odafutott, leborult előtte, 7és hangosan felkiáltott: „Mi közöm hozzád, Jézus, a magasságos Isten Fia? Az Istenre kényszerítelek, ne gyötörj engem!”  8Jézus ugyanis ezt mondta neki: „Menj ki, tisztátalan lélek ebből az emberből!” 9És megkérdezte tőle: „Mi a neved?” Az így felelt: „Légió a nevem, mert sokan vagyunk.” 10És nagyon kérte, hogy ne űzze el őket arról a vidékről. 11Ott a hegyoldalban volt egy nagy legelésző disznónyáj, 12ezért a tisztátalan lelkek azt kérték tőle: „Küldj minket a disznókba, hadd menjünk beléjük!” 13Megengedte nekik, a tisztátalan lelkek pedig kijöttek, és a disznókba költöztek; mire a nyáj, mintegy kétezer állat, a meredekről a tengerbe rohant, és belefulladt a vízbe. 14Akik pedig legeltették, elfutottak, és elvitték a hírt a városba és a környező településekre. Erre kijöttek az emberek, hogy lássák, mi történt. 15Amikor Jézus közelébe értek és látták, hogy a megszállott, akiben a légió volt, felöltözve ül, és eszénél van, félelem fogta el őket. 16Akik látták, elmondták nekik: hogyan történt a dolog a megszállottal és a disznókkal. 17Ekkor kérni kezdték Jézust, hogy távozzék el a határukból. 18Amikor azután beszállt a hajóba, kérlelte őt az előbb még megszállott ember, hogy mellette maradhasson. 19Ő azonban nem engedte meg neki ezt, hanem így szólt hozzá: „Menj haza a tieidhez, és vidd hírül nekik, milyen nagy dolgot tett az Úr veled és hogyan könyörült meg rajtad.” 20Az pedig elment, és hirdetni kezdte a Tízvárosban, hogy milyen nagy jót tett vele Jézus, amin azután mindenki csodálkozott.

Egy gadarai megszállottal ismerkedhetünk meg a történetben.
Mit tudhatunk meg róla?
- emberfeletti ereje volt, amellyel kárt okozott, "senki sem tudta megfékezni"
- a családjától, otthonától távol élt, "sírokban és hegyek között lakott"
- kiáltozott, "kővel vagdosta magát", veszélyes volt még önmagára is, szinte esztelenül viselkedett
- Jézus közelében nem bírt lenni

Itt láthatjuk egy emberi roncs életét, akit az Ördög bohóccá tett, kifosztott, és utálat tárgyává tett.
DE Jézus megszánta, megkönyörült rajta és megszabadította légiónyi démoni lélektől.

Ma is történnek ilyen szabadulások. Bár Jézus visszatért mennyei otthonába, de elküldte az Ő Lelkét, a Szentlelket, aki ma is továbbvégzi ezt a szabadító munkát.

Jézus ezzel vigasztalta a tanítványait:

6én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké...
26A Pártfogó pedig, a Szentlélek... (János 14. rész)


2Kor 3,17 - Az Úr pedig a Lélek, és ahol az Úr Lelke, ott a szabadság.

Az Úr Jézus személye látható volt. A Lélek munkáját nehezebb tetten érni, nem nyilvánosan ténykedik, hanem sokszor a szívek mélyén, rejtetten.
Jézus a széllel szemlélteti.
8A szél arra fúj, amerre akar; hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy: így van mindenki, aki a Lélektől született.”  (János 3. rész)
Most jutottunk el a szélforgó blokkhoz. A szelet nem látjuk, de érezzük a hatását, meglendíti a szélforgót, felborzolja a hajunkat, vagy akár felforgat, elseper mindent. A Szentlélek is bár nem látható, de munkája itt-ott felfedődik. Most is itt van közöttünk: személyessé teszi az üzenetet, megszólít, bűnöket hoz fel, imádságokat formál a szívünkben.

Mi történt a megszállottal a nagy találkozás után? 
- felöltözött
- eszéhez tért,
- hazatért a családjához (Jézus kérésére)
- bár eddig elkülönítve élt az emberektől, most elment közéjük, hogy hírül vigye, milyen nagy dolgot tett vele az Úr
- Jézus közelébe vágyott.

3. blokkunk a farmer lánya. Tudjuk, hogy a farmerek (gazdálkodók) élete nem egyszerű. Reggeltől estig ténykednek, bevonva minden családtagot. Az ilyen gazdálkodó családokban a lányok is részt vállalnak a feladatokból. Nyolc évig laktam egy tanyán, ahol közelről megfigyelhettem egy ilyen család életét. A lány bár még csak 15 éves volt, nagy teherautókat vezetett, hatalmas rakományokat szállítva.
A farmer lányának a tevékenysége: hasznos.
Ilyenné tud bennünket is Isten formálni. A világ bohócaiból a farmer lányaivá lehetünk.
Egy mai történettel is szeretném szemléltetni ezt az isteni munkát. Ma is vannak gadarai megszállottak, akik a Lélek fuvallatára vágynak.

Joshua Daniel: Szabadulások a bűn rabságából
36-39. old. Az iszákos színészből új teremtmény lesz c. bizonyságtétele

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése