2012. ápr. 2.

Virágvasárnap


- Virágvasárnap - Sion lakóinak öröme

"14Ujjong, örülj, Sion leánya, mert jövök már, és itt fogok lakni - így szól az ÚR. 15A többi nép is csatlakozik majd az ÚRhoz azon a napon, és az ő népévé lesznek, ő pedig köztetek fog lakni. Akkor megtudjátok, hogy a Seregek URa küldött engem hozzátok. 16Az ÚR birtokba veszi Judát, mint tulajdonát a szent földön, és továbbra is Jeruzsálem lesz a választottja. 17Csendben legyen mindenki az ÚR előtt, mert elindult szent lakhelyéről! " (Zakariás 2,14-17 (10-13))
Izgalom, várakozás, stressz, remény vagy épp félelem. Ehhez hasonló érzések kavarognak bennünk, amikor útra kelünk. S mit érzünk, amikor várunk valakit? Öröm, remény, várakozás, izgalom vagy éppen kétségek. Nagyon hasonlók. Mindkét esetben a bizakodás és a félelem között ingadozunk. Az események nincsenek a kezünkben. Mikor megyünk valahová, sok minden attól függ, hova készülünk, mit várnak tőlünk, amikor találkozunk. Ha mi fogadunk valakit, a bizonytalanság alapja, miként fogadja az érkező, amit mi tudunk neki kínálni.
Az olvasott ige eloszlatja ezeket a bizonytalansági tényezőket. Örülj! Nem kell félned, izgulnod azon, hogy mit vár tőled az érkező. Ő a tiéd, hozzá tartozol. Jön, ez a lényeg, s aki most jön, az valahogyan egészen mást ígér. Jön, s birtokba veszi azt, ami az övé. Ott fog lakni a megígért földön mindazokkal, akik az övéi.
Kik az övéi? Nem csak egy szűk kör. Sokkal többen, mint azt fel tudnánk mérni. "A többi nép is csatlakozik majd az Úrhoz azon a napon, és az ő népévé lesznek, ő pedig köztetek fog lakni" - olvassuk a 15. versben. Kitárva a lehetőség ajtaja. Hogy miként, s hogyan, erre az előttünk álló hét ad választ. Valaki szeretetébe érthetetlen módon belefér, hogy áldozatot hozzon és adjon értünk, így együtt, s ami még megfoghatatlanabb, külön-külön, egyenként, értem, érted, értünk. Virágvasárnap az az örömteli várakozás, amikor stressz, félelem, kétségeskedés nélkül csak az örömé a hely s az idő! Elindult, elkezdődött valami, ami többé vissza nem fordítható. Elkezdődött a kegyelem kiáradásának korszaka minden ember felé. Nem számít színünk, fajunk, származásunk, csakis az az egy, hogy Isten gyermeke legyek! S akkor az az indulás, amivel ő felforgatja a világnak az emberek által már megáporodott levegőjét, mit szennyel, nyomorúsággal, bizonytalansággal, egymástól való félelemmel töltöttünk meg, az egyszer csak teljesen más lehetőséget tár föl mindegyikünk számára.
Elindult, s ez már nem fordítható vissza, amikor Isten dönt és cselekszik, az megmásíthatatlan. Akik őt szeretik és várják, azoknak végtelen, felmérhetetlen öröm, akik bizonytalanok, azok jó, ha még ma, amíg a folyamat le nem zárul, felfigyelnek a hívó szóra, a felkínált lehetőségre, csatlakozhatsz Isten népéhez, s polgára lehetsz annak a mennyei Jeruzsálemnek, melynek elérésében nem akadályok már a földi kilométerek.
Örülj! Örömöd legyen teljes Jézus Krisztus megváltó munkájában! /USzA/
Újváriné Szabó Anikó
Áhítat 2012 (Bibliai elmélkedések az év minden napjára)

Üzenet húsvétra
A húsvét:
Nem locsolkodás,
egyéb népi szokás,
nem tojásból kikelt kiscsibe,
nem nyuszi, puha, selymes,
hanem a Megváltó elvégzett műve:
bűnt eltörlő, halált elsöprő győzelme,
örök életet hozó reménysége.
Hiszed-é ezt?
                          (nagnus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése